Hello all! Please ensure that you are posting a new thread or question in the appropriate forum. The Feedback forum is overwhelmed with questions that are having to be moved elsewhere. If you need help to verify your account contact hello@boards.ie

An Seomra Caidrimh - Ullmhú don Scrúdú Béil

• Closed Accounts Posts: 3,479 ✭✭✭ChemHickey

I might have some more perhaps, and I have seanfhocail and the sort but it might take me a few days unless I get more work than planned done! :P

• Registered Users, Registered Users 2 Posts: 1,026 ✭✭✭Leaving Cert Student

perfect!

• Registered Users, Registered Users 2 Posts: 893 ✭✭✭ray2012

GRMA Tá siad an-úsáideach!

• Registered Users, Registered Users 2 Posts: 850 ✭✭✭0mega

ChemHickey wrote: »
    Táim ar m'fhón soghluaiste so tá brón orm mura bhfuil mo ghramadach/litriú ceart (is FUATH liom téacsáil thuarthach nuair atá tú ag scríobh as Gaeilge!)

I'm on my phone so sorry if I've grammar orspelling mistakes(I hate predictive text when writing in Irish!)

I hope there aren't too many mistakes, and sorry if you can't read them, I kind of just scribbled them down quickly.

Is féidir liom a rá i ndáiríre, níor chuala mé an móramh riamh! Beidh siad an-úsáideach chun aiste a scríobh! :)

I can honestly say, I have never heard of the majority before! They will be very useful for writing an essay. :)

• Registered Users Posts: 165 ✭✭AndreaEgan

Tá caighdeán maith le feicéail tríd síos an thread seo agus is smaoineamh deas é seo chun ár ngaeilge a feabhsú roimh an bhealtrial!
    Táim ag athbhreithniú na sraith pictiúir anois ach sin é, agus sea, is fuath liom na sraith pictiúirí! Ceapaim go bhfuil caighdeán scríofa ard agam ach bíonn mo labhairt uafasach! Bíonn mé neirbhíseach.
    Aon smaointe do na ceisteanna 'i mbéal an phobail'? Bulaíocht? nó ceisteanna faoi Facebook? Pholaitíocht? An Tostal? no ceisteanna faoi Facebook?

Táim cinnte go bhfuil a lán de na botúin ann!

There is a high standard to be seen throughout the thread & it is a nice idea to improve our Irish before the oral.
    I am revising the picture sequences atm but that's it, & yes, I hate the picture sequences! I think I have a high writing standard but my speaking is terrible! I do be nervous.
    Any ideas for the 'topical' questions? Bullying? or questions about Facebook? Politics? The Gathering?

I'm sure there are a lot of mistakes there, so fix away!
    :P

• Registered Users Posts: 3 dearbhla edwards

Thainig me ar an bhforam seo agus taim faoin dtuarim gur smaointe maith e. Faraoir, 'translating'..... Measaim go bhfuil se beaganin dian bheith ag tabhairt ide beal do dhaoine, mar ta se easca dearmad a dheanamh ar an 'translation'

I just came across this forum and i think it's a fab idea:) Unfortunately, 'translating' .... I think its a bit harsh to give out to people, because its easy to forget about the translation. :/

Wow, leigh me sios trid na postanna(?) ansin agus is cosuil gur achmhainn luachmhaire e seo do dhaoine ag foghlaim Gaeilge don Ardteist. D'fhreastail me ar Gaelscoil mar bhunscoil ach ta mo chaighdean Ghaeilge i bhfad o sastiuil, imionn se muna usaidim e go minic:/ Ni bhionn na ranganna dushlanach a dhothain chun chomeaid liofa. Bhuel, taim an-bhuioch os bheith partach. Cothaionn sibh an teanga ionam agus taim saghas 'in awe' de bhur stil nadurtha.

Wow, I just read down through the posts there and this is definitely a valuable resource for people learning Irish for the leaving! Myself, I went to a gaelscoil as a primary school but my standard of Irish is far from satisfactory, my irish goes if i amnt using it yano! School classes arent challenging enough to stay fluent. Well, Im very grateful to be able to participate. This is a stimulating grounds for irish conversation and im kinda in awe of yer natural shhtyle :)

• Registered Users, Registered Users 2 Posts: 4,248 ✭✭✭Slow Show

Hmmmmmm, bhuel, cinnte gur ceist chasta, chigilteach, chonspoideach e fadhb na bulaiochta. Is fainne fi nimhneamh e gan dabht, i mo thuairim pearsanta fein. Cruthaionn se easpa feinmhuinine i measc an aos og - na daoine is neamhurchoideach inar tsochai ach nilimid in ann e a sheachaint. Ta se fite fuaite le beagnach gach ghne don saol. Ta cibearbhulaiocht forleathan ar fud an domhan anois buiochas le re na teicneolaiochta. Fado, nuair a bhi duine faoi bhulaiocht, bhi siad abalta dearmad a dheanamh air nuair a bhi siad sa bhaile. Ar an drochuair, ta se athruithe sa riocht anois. Ta athru intinne ag taisteal go gear orainn go leir maidir leis an bhulaiocht, ta an meid sin soleir do gach mac mathair agus inion athair. Ta nios mo le deanamh againn chun na deagoiri is soinneanta, saonta a chosaint.

I know this is from ages ago but I'm browsing through the thread looking for things I don't have prepared but a question they'd probably throw at you if you ended like that would be Cad a d'fheadfaí muid a dheanamh chun an fhadhb a réiteach?. Just something to be wary of when you end answers like that. :)

Táim briste, brúite, brónach mar go bhfuil deireadh na seachtaine ag teacht le luas lasrach! Tá méid ollmhor le déanamh agam fós.. gan trácht ar na scrúdaithe béil :eek:

Ta scrúdú béil agam amárach :( Tá imní an domhain orm anois, ceapaim nach bhfuil mé réidh in aon chor! Ah, mar a deireann an seanfhocal 'Is maith an scealaí and aimsir!'

Oh, An bhfuil fhios ag aon duine an focal ar 'Mocks' ? :) Tá súil agam go ndéanfaidh mé go maith, ach beidh mé an-neirbhíseach.

I have my oral tomorrow :( I'm really worried now, I think that I'm not ready at all! Ah, as the old saying says 'Time will tell'

Oh, does anybody know the word for 'Mocks' ? :) I hope I will do well, but I will be very nervous.

ray2012 wrote: »
    Ta scrúdú béil agam amárach :( Tá imní an domhain orm anois, ceapaim nach bhfuil mé réidh in aon chor! Ah, mar a deir an seanfhocal 'Is maith an scealaí and aimsir!'

Oh, An bhfuil a fhios ag aon duine an focal ar 'Mocks' ? :) Tá súil agam go ndéanfaidh mé go maith, ach beidh mé an-neirbhíseach.

I have my oral tomorrow :( I'm really worried now, I think that I'm not ready at all! Ah, as the old saying says 'Time will tell'

Oh, does anybody know the word for 'Mocks' ? :) I hope I will do well, but I will be very nervous.

Go n-éirí an t-ádh leat! Is dócha go n-éireoidh tú go maith leis an scrúdú! Tá Gaeilge an-mhaith agat i mo bharúil.

Deirim " na bréagscrúduithe" ach deirtear "triailscrúduithe" orthu chomh maith.

Agus ná déan dearmad, deirtear "deir mé/tú/sé srl." ní deirtear "deireann" :pac:

Best of Luck! It's likely you'll do really well with it! You've really good irish in my opinion!

I say "na bréagscrúduithe" but others say "triailscrúduithe".

And don't forget that it's deir, not deireann!

Go n-éirí an t-ádh leat! Is dócha go n-éireoidh tú go maith leis an scrúdú! Tá Gaeilge an-mhaith agat i mo bharúil.

Deirim " na bréagscrúduithe" ach deirtear "triailscrúduithe" orthu chomh maith.

Agus ná déan dearmad, deirtear "deir mé/tú/sé srl." ní deirtear "deireann" :pac:

Best of Luck! It's likely you'll do really well with it! You've really good irish in my opinion!

I say "na bréagscrúduithe" but others say "triailscrúduithe".

And don't forget that it's deir, not deireann!

Go raibh míle maith agat! :) Is scéal eile é nuair atá mé ag labhairt. :rolleyes:
    I ndaríre? D'úsáid mé an focal "deireann" go minic sa thriailscrúduithe! :p
    Tá a fhios agam anois, go raibh maith agat!

Thanks! :) It's a different story when I am speaking.
    Seriously? I used the word "deireann" often in my mocks!
    I know now, thanks!

Go raibh míle maith agat! :) Is scéal eile é nuair atá mé ag labhairt. :rolleyes:
    I ndaríre? D'úsáid mé an focal "deireann" go minic sa thriailscrúduithe! :p
    Tá a fhios agam anois, go raibh maith agat!

Thanks! :) It's a different story when I am speaking.
    Seriously? I used the word "deireann" often in my mocks!
    I know now, thanks!

Tá "deireann" ceart go leor agus tú ag labhairt measaim ach ní cheart ach "deir" a scríobh le bheith fírinneach. Déantar an botún sin go minic. An bhfuil botún litrithe i gceart agam?

Bhuel, deirtear "Deireann" go minic sa teanga labhartha ach níl sé "ceart". Ní thugfaidh na scrúdaitheoirí "deireann" faoi deara ach, chloisfaidís tú ag rá "deir" agus thuigfaidís go bhfuil an ceart agat agus go bhfuil na briathra neamhrialta ar eolas agat, má thuigeann sibh libh mé?

Agus tá botún litrithe i gceart agat.

Bhuel, "deireann" is said often in the spoken language, but it isn't "correct". (It's kind of like us saying "I seen it or I done it", well, kind of :P). The examiner probably won't notice you say deireann but they'll notice if you say Deir and will recognise that you're right and that you know the irregulars, if ye catch my drift.

And yep, it's right

• Registered Users, Registered Users 2 Posts: 3,849 ✭✭✭bluejay14

Slow Show wrote: »
    I know this is from ages ago but I'm browsing through the thread looking for things I don't have prepared but a question they'd probably throw at you if you ended like that would be Cad a d'fheadfaí muid a dheanamh chun an fhadhb a réiteach?. Just something to be wary of when you end answers like that. :)

NI mor do thuismitheoiri a bheith nios oscailte lena gcuid paisti faoi ma suiomh shoisialta cosuil le facebook agus a leitheid. Bionn se ar na lionrai soisialta cosuil le ask.fm a tharlionn an cuid is mo den bhulaiocht. Sa scoil seo, bhi "Seachtain Cairdeas againn i mi na Nollaig. Bhi eachtrai eigin ar suil gach la chun cairdeas agus tuiscint a neartu agus a forbairt i meas na daltai agus idir na daltai agus na muinteoiri. Bhi ceacht againn chuile la nuair a d'fhoghlamar faoin bhulaiocht agus conas a deileail leis. I mo thuairim pearsanta fein, ba smaoineamh an-mhaith e agus bhi na ceachtanna an-luachmaire duinn. Ceapaim go bhfuil se fiorthabhachtach an eolas a bheith agat chun tu fein agus do chairde a chosaint agus an maistineacht a sheachaint.

Parents need to be more open with their children about social networks like facebook. It is on sites like ask.fm that the majority of bullying takes place. In this school we had a "Friendship Week" in December. There were various events on every day to nurture and develop friendship and understanding amomgst the students and between the students and teachers. We had a lesson every day where we learned about bullying and how to deal with it. In my own personal opinion, it was a very good idea and the lessons were very valuable to us. I think it is very important to have the knowledge to protect yourself and your friends and avoid bullying.

^^Tá se goidte. ;)

An bhfuil slíocht ullmhaithe ag éinne faoin gcóras sláinte (Hi 0mega), tá orm rud éigin faoi a ullmhú ach táim ro-leisciúil agus tinn na laethanta seo, níl ag eirí go maith liom ar chor ar bith! :( Ta sé ar intinn agam leigheas a dheanamh an bhlian seo chugainn agus beidh seans maith agam go gcuirfear ceist ormsa faoin gcóras sláinte!

Rinne me sin suas i bhfaiteadh na sul agus ta ionadh orm as me fein i ndairire pire. Ta se fior freisin! Nil ceist i ata ullmhaithe agam roimhe sin mar sin, ta se thar a bheith in am dom e a fhoghlaim.

I made that up in the blink of an eye and I am amazed at myself really. It's true as well! It's not a question that I had ever prepared really so it's high time I learned it now.

^^Tá se goidte. ;)

An bhfuil slíocht ullmhaithe ag éinne faoin gcóras sláinte (Hi 0mega), tá orm rud éigin faoi a ullmhú ach táim ro-leisciúil agus tinn na laethanta seo, níl ag eirí go maith liom ar chor ar bith! :( Ta sé ar intinn agam leigheas a dheanamh an bhlian seo chugainn agus beidh seans maith agam go gcuirfear ceist ormsa faoin gcóras sláinte!

Níl sé riachtanach a lán a rá in aon chor! Úsáideann mé frásaí cosúil le "Tá an fhadhb imithe ó smacht" nó "Cuirim féin an locht ar an gCóras Sláinte mar ní chuirtear mórán béime ar fhadhb na ndrugaí". Ansin, labhair faoin réiteach nó rud éigin cosúil le sin. Tá shampla amháin agamsa ach tá sé ar an gcúlú eacnamaiochta - "Beidh ar ghach duine sa tír seo íoc as fiacha na mbancanna ar feadh tréimhse fada!"

It's not necessary to say a lot at all! I use phrases like "The problem is one out of control" or "I myself put the blame on the health system because not enough emphasis is put on the problem of drugs". Then, talk about the solution or something like that. I have one example but it is on the recession - "Everybody in this country will have to pay the debts of the banks for a very long time".

I'm gonna say this in English, you don't need a WHOLE lot to say. Just have a couple of sentences on the problem, who the blame is on, and the solution and you should be sorted. You could bring in a sneaky modh coinnolach on what you would do if you worked in the health system. If you learn a few general phrases that can be used for any sort of problems in government or whatever, you should be grand.

Níl sé riachtanach a lán a rá in aon chor! Úsáideann mé frásaí cosúil le "Tá an fhadhb imithe ó smacht" nó "Cuirim féin an locht ar an gCóras Sláinte mar ní chuirtear mórán béime ar fhadhb na ndrugaí". Ansin, labhair faoin réiteach nó rud éigin cosúil le sin. Tá shampla amháin agamsa ach tá sé ar an gcúlú eacnamaiochta - "Beidh ar ghach duine sa tír seo íoc as fiacha na mbancanna ar feadh tréimhse fada!"

It's not necessary to say a lot at all! I use phrases like "The problem is one out of control" or "I myself put the blame on the health system because not enough emphasis is put on the problem of drugs". Then, talk about the solution or something like that. I have one example but it is on the recession - "Everybody in this country will have to pay the debts of the banks for a very long time".

I'm gonna say this in English, you don't need a WHOLE lot to say. Just have a couple of sentences on the problem, who the blame is on, and the solution and you should be sorted. You could bring in a sneaky modh coinnolach on what you would do if you worked in the health system. If you learn a few general phrases that can be used for any sort of problems in government or whatever, you should be grand.

Should usaideann me become usaidim other are both right?

I was thinking about that, but I've never seen "úsádim" before so I didn't write it. It may be right, I don't know, but I know you can say úsáideann mé as well.

I would always say "usaidim". It's the same with every verb in the present tense as well, I'd say "Taim" "Glanaim" etc.

Both are acceptable as far as I know! Well I've had different teachers who'd use one or the other anyway,

Is féidir libh an dá cheann a úsáid. Úsáidtear an fhoirm scartha "Glanann mé, dúnann mé srl" níos minice ar chósta thiar na hÉireann, Co. na Gaillimhe srl. Úsáidtear an ceann eile "glanaim, dúnaim srl", (rinne mé dearmad ar an ainm anois, gheobhaidh mé é! ) i ngach áit, ach ar chósta thoir na hÉireann ach go háirithe. Braitheann sé ar do mhúinteoir in aon chor!

You can use both. The separated-form (examples) are more often used on the west coast, galway etc. The other amalgamated-form (I can't think of the actual name of it! I'll find out!) is used more on the east coast) But both are fine. It depends on your teacher anyways!

Also, would you still like me to correct your stuff? I don't mind doing it, but I don't want to be annoying ye at the same time :P

• Closed Accounts Posts: 374 ✭✭TehFionnster

An bhféadfá duine éigin a rá liom más feidir liom Gaeilge shímplí ceart a úsáid chun grád A1 a fháil? Muna stopaim agus go leanaim ag caint? Is dócha gurb í an Ghaeilge atá á úsáid agam an caighdéan atá i gceist agam thuas.

Could anyone tell me if I can use simple, correct Irish to get an A1? If I don't stop talking. I suppose the irish i'm using is the standard I mean.

^^Tá se goidte. ;)

Tá sé ullamh agam mar ceapaim go bhfaighfidh mé ceist faoin gcóras sláinte gan aon amhras nuair a luann mé ba mhian liom leighis a dhéanamh tar éis na hArdteist. :p

Caithfidh mé a adhmháil, táim ró-leisciúil ag an dtaca seo é a clóscríobh ach déanfaidh mé é amárach. Áfach, mar a dúirt Ray, ní bheadh gá duit labhairt faoi i mion go beacht! Déarfadh mé 'bíonn daoine ag cur is ag cúiteamh faoin gcoras sláinte de shíor, agus mar is eol dúinn, ceapann said go bhfuil an locht ar an rialtas/gcúlú/gcóras bainceireachta. :)

Tá sé ar intinn agam a bheith timpeallaithe ag Gaeilge ag an seachtain seo chugainn - amhail is ag faire ar TG4 agus ag éisteacht le RNG! :p

I have it prepared because I think that I will get a question on the Health System without a doubt when I mention that I would like to do medicine after the LC. :p

I have to admit, I'm too lazy to type it at this time, but I will do it tomorrow! However, as Ray said, you would not have to speak about it in precise detail.
    I would say 'people are complaining about the health system constantly, and as we know, they think the blame is on the government/recession/banking system.

It's on my mind to be surrounded by Irish next week - like watching TG4 and listening to RNG!

An bhféadfá duine éigin a rá liom más feidir liom Gaeilge shímplí ceart a úsáid chun grád A1 a fháil? Muna stopaim agus go leanaim ag caint? Is dócha gurb í an Ghaeilge atá á úsáid agam an caighdéan atá i gceist agam thuas.

Could anyone tell me if I can use simple, correct Irish to get an A1? If I don't stop talking. I suppose the irish i'm using is the standard I mean.

Is féidir, cinnte. Níl sé ag lorg ach líofacht agus má úsáideann tú Gaeilge shimplí dheas, gheobhaidh tú na marcanna. ~Féinmhúinín~ Sin an focal is tábhachtaí. Bí socar agus cuimhin, ní ach comhrá atá i gceist. Ní cheapaim gur úsáid mé Gaeilge fhíordheacair nó chasta ach níor stop mé ag caint, i ndáiríre! Ní raibh a lán ullmhaithe agam ach lean mé ar aghaidh agus níor stop mé as caint! Ní cheapaim gur stop sí mé chomh maith ach ní raibh "speel" nó aiste foghlamtha só níor cheap mé go stopfadh sí mé in aon chor! Ná stop ag caint, sin an rún ;)

You can of course! They are looking for anything except fluenct and if you use simple, nice irish you'll get the marks. ~Selfconfidence~ that's the most important word! Be calm and remember it's only a conversation. I don't think I used a lot of difficult irish but I didn't stop talking, seriously! I didn't have a lot prepared (at all!) but I continued on and I didn't stop speaking. I don't think she stopped me at all because I didn't have a speel or essay learned off so I didn't think she would stop me anyways. But just don't stop talking!

An gceapann sibh má baineann tú úsáid as an módh coinníollach i gcúpla cinn do fhreagraí, go mbeadh sé níos dóichí gur ní chuirfeadh se/sí ceist eile ort faoin módh coinníollach? Tá deacrachtaí agam chun an módh coinníollach a úsáid i bpreabadh na súil agus b'fhearr liom úsáid píosa atá ullamh agam in ionad ceist féideartha suarach cosuil le 'cad a dhéanfá chun an gcóras sláinte a fheabhsú, da mbeifeá i do thaoiseach.' :eek:

Do ye think that if I use the conditional tense in a few of my answers, it would be more likely that I would not be asked another question on the conditional tense? I have difficulties with using the conditional tense in the blink of an eye and I would prefer to use a piece that I have prepared instead of a possible awful question like 'what would you do to improve the health system if you were Taoiseach?'

Anuas ar sin, cad é 'less likely' as Gaeilge?

Is féidir libh an dá cheann a úsáid. Úsáidtear an fhoirm scartha "Glanann mé, dúnann mé srl" níos minice ar chósta thiar na hÉireann, Co. na Gaillimhe srl. Úsáidtear an ceann eile "glanaim, dúnaim srl", (rinne mé dearmad ar an ainm anois, gheobhaidh mé é! ) i ngach áit, ach ar chósta thoir na hÉireann ach go háirithe. Braitheann sé ar do mhúinteoir in aon chor!

You can use both. The separated-form (examples) are more often used on the west coast, galway etc. The other amalgamated-form (I can't think of the actual name of it! I'll find out!) is used more on the east coast) But both are fine. It depends on your teacher anyways!

Also, would you still like me to correct your stuff? I don't mind doing it, but I don't want to be annoying ye at the same time :P

Sea, úsáideann mé an fhoirm scartha go minic mar tá mé i mo chonaí i gContae na Gaillimhe. :p
    Cinnte, má níl aon fhadhb agat le sin! Is maith liom na botúin a déanann mé a fhéiceáil! :P

Yeah, I often use the separated-form because I live in Galway. :P
    Definitely, if you don't have any problem with that! I like seeing the mistakes I make! :P

Sea, úsáideann mé an fhoirm scartha go minic mar tá mé i mo chonaí i gContae na Gaillimhe. :p
    Cinnte, mura bhfuil aon fhadhb agat leis sin! Is maith liom na botúin a dhéanann mé a fhéiceáil! :P

Ceart go leor! Is cleachtadh maith é in aon chor, agus is maith liom é! :pac: Ach níl mé foirfe só tá brón orm mura bhfuil gach rud ceart.

Cool! It's good practice anyways and I like it! But I'm not infallible so sorry if the corrections aren't all right(if I missed one or two)

Oh and btw (for everyone)

There is no irish word, muna . You use mura and murar(past tense) for the negative :)

• Registered Users Posts: 58 ✭✭SuperSayian

Muna is Munster Irish, it's not caighdeanach but it's commonly used in Corca Duibhne and you shouldn't be penalised in the oral exam if it is your cainuint :) however, depending on your examiner (some wouldn't know that it's part of Munster Irish), you could be penalised in the written exam! :(

Oh yeah everyone says it! It's not Munster exclusive too :P it's like I'd often say "Mrá" or "croc" instead of "mná" and "cnoc" but id spell them correctly. I said it muna up until earlier this year and nobody corrected me, and I wrote it too and nobody corrected me and I was shocked when I found out :o But just so people know that there isn't a word even though it is said by the multitudes.